Onrust is iets wat dieren meteen opvalt. Daarom kan verhuizen nogal stressvol zijn voor jouw viervoeter. Gelukkig kun je jouw huisdieren prima voorbereiden op je verhuizing. Maar de dieren verhuizen… hoe pak je dat precies aan? 

Laat je huisdier wennen 

Een kat, hond of ander huisdier wat niet in een vissenkom of kooi zit kan lastig zijn te verhuizen. Maar om het zo makkelijk mogelijk te laten verlopen is het verstandig ze alvast aan hun nieuwe huis te laten wennen. Neem ze dus een keertje meer wanneer je het nieuwe huis gaat bekijken, of wanneer je aan het klussen bent. Terwijl je dier het nieuwe huis verkend kun je ook alvast wat spullen van hem of haar neer zetten. 

Laat verder de spullen van het huisdier zo lang mogelijk staan. Denk hierbij aan de mand, etensbak of speeltjes.  Zo voorkom je namelijk stress en onrust. Staan de spullen in de weg? Zet deze dan in een andere ruimte. 

Het meeverhuizen van je huisdier 

Het verhuizen zelf hoeft niet moeilijk te zijn. Een hond kan vaak zonder problemen achter in de auto, en voor de kat zijn er reismandjes waardoor ze snel en makkelijk van locatie A naar B kunnen. Het wordt pas moeilijk wanneer ze ook daadwerkelijk in de nieuwe woning aan komen. Er zijn dan een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 

  • Het is ook fijn voor jou, want zo kun je wennen aan je nieuwe plekje, maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk thuis bent. Dan ervaren de huisdieren namelijk veel meer rust. 
  • Houdt katten gemiddeld zes weken binnen om te kunnen wennen. Dit is vervelend wanneer je katten gewend zijn te kunnen komen en gaan wanneer ze willen, maar het is goed dat ze wennen aan de geuren van het huis. Zo kunnen ze de weg weer terug vinden. 
  • Ben je hier niet helemaal van overtuigd en ben je alsnog bang dat je dier weg loopt, of de weg niet terug kan vinden, dan kun je er voor kiezen je dier te chippen.
    Is je dier al gechipt? Zorg er dan voor dat de adresgegevens aangepast worden om misverstanden te voorkomen. 
  • Helaas moet elk dier wel eens naar de dierenarts. Ben je dus verhuisd naar een compleet andere plek, dan is het handig om je te verdiepen in een nieuwe.