Een piano is een duur, en voor veel mensen een belangrijk, ding. Bij een verhuizing moet je daarom ook uiterst voorzichtig zijn. Hoe je het verhuizen van een piano het beste aanpakt lees je hier. 

Zelf aan de slag met de piano verhuizen

Iets zo zwaar als een piano verhuizen is een hele klus, en als je ervoor kiest het zelf te doen is het handig om te weten waar je aan moet denken. Ten eerste is het noodzakelijk om 3 tot 4 mensen te vragen om je te helpen. Ook moet je de juiste materialen op voorraad hebben en zeker weten dat je geen trappen op of af hoeft. (Ga ook goed na of de piano wel door de deur past). 

Wanneer je de piano zelf verplaatst denk dan na over de volgende punten: 

  • Regel hulp. Het werd al genoemd, maar een piano van meer dan 200 kilo kun je niet in je eentje verplaatsen. Zorg dus dat er familie of vrienden zijn die je hierbij kunnen helpen. 
  • Bescherm de piano. Dit kun je doen door de piano in te pakken in kleden of hoezen. Je hebt ook speciale verhuis doeken of transporthoezen waar je uit kunt kiezen. 
  • Bescherm je vloer. Naast de piano zelf moet je ook denken aan de vloer. Ondanks dat een piano vaak wieltjes heeft zijn deze niet bedoeld om hele afstanden mee af te leggen. Deze wieltjes kunnen ook schade aanrichten aan je vloer. 
  • Routeplannen. Voordat je vertrekt, is het handig om na te denken over de route die de piano af gaat leggen. Meet alle deurposten en gangen en leg planken over enige drempels. Zo weet je zeker dat je zonder problemen van a naar b komt. 

Trapje op, trapje af

In een stripboek vallen de piano’s vaak uit de lucht, en om te voorkomen dat dit bij jouw piano ook gebeurt, kun je een verhuisbedrijf inschakelen. Een piano de trap op of af tillen is namelijk niet een makkelijke, of ongevaarlijke, klus en wordt ook vaak afgeraden. Wanneer een piano op een hogere verdieping staat wordt deze dan ook niet via de trap verplaatst. Het verhuisbedrijf maakt dan gebruik van een verhuislift.