Verhuizingen zijn al stressvol, maar een internationale verhuizing brengt extra veel werk en zorg met zich mee! Of het nu om werk, liefde of de zoektocht naar meer rust en ruimte gaat: er zijn veel redenen waarom we ons heil in het buitenland zoeken.

De populairste landen om naar te emigreren?

Dat zijn Spanje en Frankrijk! Maar welke locatie je ook in gedachte hebt: er komt altijd veel bij kijken. Hieronder lees je meer over de kosten, dingen waar je rekening mee moet houden en krijg je enkele handige tips.

Hoeveel kost het om internationaal te verhuizen?

De prijs van het verhuizen naar een ander land is afhankelijk van de afstand die je moet afleggen. Binnen Europa wordt je inboedel meestal met een vrachtauto vervoerd. De kosten variëren tussen €1.700,- en €5.000,-, wat sterk gerelateerd is aan de grootte van de reis.

Als je naar een ander continent verhuist, kan het vervoer van je spullen een dure kostenpost zijn. Het gemiddelde tarief voor het verhuizen van je spullen per schip begint bij €6.000,-.

De prijzen kunnen enorm verschillen per land. Enkele voorbeelden zijn:

 • Naar Duitsland moet je €3.000,- tot €3.250 rekenen.
 • In Frankrijk bedraagt de prijs tussen de €4.250,- en €4.500,-.
 • Verhuizen naar Nederland kost gemiddeld €1.500,- tot €2.500,-.
 • In Spanje varieert het bedrag tussen de €4.750,- en €5.000,-.
 • De kosten voor een verhuizing naar Zuid-Afrika ligt tussen €6.000,- en €6.500,-.
 • Een verhuizing naar Canada kost €7.000,- tot €7.500,-
 • Een verhuizing naar Australie kost €7.500,- tot €8.250,-
 • Een verhuis naar Amerika kost gemiddeld €7.750,- en €8.500,-.

Let wel goed op: deze prijzen zijn inclusief BTW, maar verschillen afhankelijk van je inboedel en de tarieven van de verhuisfirma.

Wat bepaalt de kosten als je je spullen van een land naar het andere verhuist?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een internationale verhuizing beïnvloeden, zoals het type en volume van het te vervoeren materiaal, de afstand die je moet afleggen en eventuele extra onderhoudskosten.

Het bedrag dat je kwijt bent aan een verhuizing naar het buitenland, is afhankelijk van verschillende keuzes die je maakt:

 • De prijs die je betaalt hangt af van de afstand die je goederen moeten afleggen. Hoe meer reisafstand, hoe hoger de kosten zullen zijn.
 • De kosten voor een verhuizing hangen af van de hoeveelheid spullen die je meeneemt. Als je veel spullen hebt, is een groter voertuig nodig, wat uiteraard meer zal kosten. Voor internationale verhuizingen kan het goedkoper zijn om een (gedeelte van) een container te huren.
 • Als je inboedel naar het buitenland verhuist, kun je kiezen uit verschillende vervoersmiddelen. Je kunt een vrachtwagen, schip of vliegtuig gebruiken. Vliegen is de snelste manier, maar ook de duurste optie.
 • De keuze voor het aantal verhuizers. Een meerderheid van verhuizers zorgt ervoor dat de verhuizing veel sneller gaat, maar je kosten lopen ook op naarmate je meer mensen inzet

Verhuizen binnen Europa

Als je binnen de EU verhuist, geniet je van verschillende voordelen. Je hoeft geen verblijfsvergunning aan te vragen of een melding te doen van je inboedel bij de douane. Als EU-burger mag je helemaal naar believen wonen, werken, studeren of met pensioen gaan in elk ander land binnen de EU.

De meest voorkomende reden om naar een nieuw continent te verhuizen is werk. Om naar het buitenland te kunnen verhuizen is vaak toestemming nodig in vorm van een baan, maar binnen de Europese Unie is dit vaak niet het geval.

Wanneer je naar Europa verhuist, is het belangrijk om verschillende zaken te regelen, zoals een verblijfsvergunning. Je inboedel wordt meestal vervoerd via container, vrachtwagen of schip en dit kan ingewikkeld zijn. Zorg ervoor dat je alle details goed regelt om problemen te voorkomen.

Voordelen van een verhuisfirma inschakelen bij internationale verhuizing

Een internationaal verhuisbedrijf kan een groot verschil maken als het gaat om problemen met verhuizen over de grens. Ze bieden een breed scala aan diensten, waaronder hulp bij administratieve zaken, douaneformaliteiten en het regelen van transport van je goederen. Bovendien helpen ze je bij het navigeren door alle mogelijkheden, zodat je kunt genieten van eenvoudig en probleemloos één land naar het andere verhuizen.

Een verhuisbedrijf gaat je hele verhuizing organiseren, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken over de douaneformaliteiten. Met een in- en uitpakservice is het zo gebeurd. Heb je huisdieren? Ook dat is mogelijk met een professioneel verhuisbedrijf.

Soms is het nodig om tijdelijk opslagruimte te huren voor je inboedel als je internationaal verhuist. Een verhuisbedrijf biedt daarvoor de perfecte oplossing, want hier staan je spullen veilig en droog opgeslagen, soms zelfs met een verwarmde ruimte. Het vinden van een verhuisfirma doe je eenvoudig via ons offerteformulier.

Verplaatsen naar het buitenland: wat moet je allemaal regelen?

Wanneer je je bedrijf wereldwijd verhuist, is er veel meer waar je rekening mee moet houden dan tijdens een standaard verhuizing. Wat zijn de dingen waar je op moet letten?

Ben jij van plan om je administratie te regelen terwijl je in het buitenland bent? We bieden hieronder antwoord op veelgestelde vragen over wettelijk vereiste documenten, pensioenregelingen en visumverplichtingen. Zo maak je het proces zo stressvrij mogelijk.

Verhuizen naar het buitenland kan een spannende ervaring zijn, maar het is niet altijd gemakkelijk. Gelukkig zijn er veel verhuisbedrijven die kunnen helpen. Deze organisaties hebben de kennis en ervaring om je te helpen bij de voorbereiding van je verhuizing. Krijg gratis offertes van verschillende internationale verhuisbedrijven en ontdek welke echt bij jou past, zonder dat je vastzit aan enige verplichting.

Het verlaten van de gemeente registreren

Als je je postadres wilt veranderen, moet je je altijd uitschrijven bij de gemeente waar je vandaan komt. Als je binnen BelgiË verhuist, gebeurt dit automatisch als je inschrijft bij de nieuwe gemeente. Verhuis je naar het buitenland? Dan moet je zelf actie ondernemen om jezelf uit te schrijven.

Zorg ervoor dat je dit minimaal vijf dagen voor je vertrek doet. Geef daarbij aan naar welk land je verhuist en op welk adres je bereikbaar bent.

Belasting in het buitenland

Belastingen zijn een fundamenteel onderdeel van het leven voor iedereen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende soorten belastingen die we moeten betalen en hoe we ermee kunnen omgaan.

Als je naar het buitenland verhuist, ben je niet automatisch uitgezonderd van de Belgische belastingplicht. Het is alleen wanneer je langer dan een jaar weg bent dat er andere regels gelden. In dit geval kan het zijn dat je fiscaal gezien geëmigreerd bent, maar of dit zo is hangt af van de omstandigheden.

Er zijn een aantal factoren die bepalen of je nog wordt beschouwd als Belgische belastingbetaler. Dit omvat je nieuwe woonplaats, of degenen in je gezin meeverhuisd zijn, of je nog inkomsten uit België ontvangt en of je je woning in België nog hebt.

Zorgverzekering in het buitenland

De zorgverzekering helpt je bij het betalen van medische kosten. Het is belangrijk om de juiste dekking te kiezen om ervoor te zorgen dat je voldoende wordt beschermd.

Je hebt misschien je zorgverzekering als je naar het buitenland verhuist? Als je binnen België blijft werken, hoef je geen andere verzekering af te sluiten. Maar als je ook in het buitenland gaat werken, moet je een nieuwe verzekering aangaan met de verzekeringsmaatschappij in het land waar je woont.

Het proces van het afsluiten van een particuliere verzekering verschilt per land. In veel gevallen is het systeem vergelijkbaar met dat van België, waardoor je eenvoudig een nieuwe verzekering kunt afsluiten.

Welk document heb je nodig om in een land te komen – een visum of een verblijfsvergunning?

Voor het wonen in een ander land binnen de EU is geen visum of verblijfsvergunning vereist. Als je gaat werken buiten de EU, heb je wel zo’n document nodig. Het aanvragen hiervan doe je meestal bij de overheid van het land waar je naar toe gaat verhuizen.

Het aanvragen van een visum is vaak een tijdrovende klus. Soms moet je aantonen dat je inkomsten hebt in het nieuwe land, schuldenvrij bent en geen strafblad hebt. Maar geen zorgen, met de juiste informatie en ondersteuning kun je je visumaanvraag zo snel en soepel mogelijk afronden.

Geldigheid van diploma’s

Als je van plan bent om naar het buitenland te verhuizen, is het belangrijk dat je jouw diploma’s laat erkennen zodat ze internationaal geldig zijn. Bedenk daarom goed welke diploma’s je wilt laten erkennen voor je verhuizing. Als je eerst de havo hebt gedaan en daarna de universiteit, hoef je alleen het laatste diploma te legaliseren.

Pensioenregeling in het buitenland

Voorbereiding op een goed pensioen is erg belangrijk, vooral omdat je het geld nodig hebt om je wensen in de toekomst te vervullen. Daarom is het aanbevolen om vroeg in je leven te beginnen met het sparen en beleggen van geld voor later. Door slimme financiële keuzes te maken, kun je voor jezelf een solide financieel fonds opbouwen dat je helpt bij het bereiken van een comfortabel pensioen.

Als je de stap zet om naar het buitenland te gaan werken, betekent dit helaas vaak dat je je pensioen moet verzilveren. Toch is er een andere optie: het is mogelijk om je pensioen mee te nemen of over de grens opnieuw in te leggen. Dit alles hangt af van de regels en wetten van het thuisland waar je bent aangesteld.

Als je van plan bent om in het buitenland van je pensioen te genieten, is het belangrijk om de premies en belastingen te onderzoeken die daarvan afhangen. Gelukkig biedt België regelingen aan met bepaalde landen waarbij geen premie of belasting verschuldigd is. Dan hoef je nergens bang voor te zijn als je eindelijk klaar bent voor de grote verandering!

Handige tips voor de internationale verhuizing

 • Wees verstandig en vraag op tijd je paspoort of identiteitskaart aan.
 • Ga je naar een ander land buiten de EU verhuizen? Denk dan op tijd aan het halen van de benodigde vergunningen voor wonen en/of werken.
 • Vergeet ook niet je tijdig uit te schrijven bij de gemeente.
 • Als je naar een nieuw land verhuist, is het belangrijk om te weten welke diploma’s je daar nodig hebt. Laat deze dan legaliseren door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
 • Als je met de auto op vakantie gaat, moet je deze bij de aanmelden voor export. Wanneer je terugkeert, moet je auto opnieuw worden ingevoerd.
 • Zorg ervoor dat je alle verzekeringen in het nieuwe land regelt.
 • Plan je verhuizing goed en schakel van tevoren een verhuisbedrijf in. Zo verloopt het verplaatsen van al je spullen en huisdieren soepel!