Ben je van plan om naar Duitsland te verhuizen, of staat de verhuizing al gepland? Wat leuk! Het is goed dat je je inleest over wat er moet gebeuren voor de daadwerkelijke verhuizing. Er komt namelijk veel kijken bij elke verhuizing, maar verhuizen naar het buitenland vereist toch iets meer aandacht. Hieronder vind je allerlei informatie over het verhuizen naar Duitsland.

Zaken afhandelen in België

Voor een succesvolle verhuizing naar Duitsland moet je goed voorbereid zijn. In België moet je eerst contact opnemen met de gemeente om zichzelf daar uit te schrijven. Daarnaast is het aan te raden om een Verklaring omtrent Gedrag en geboorteakte aan te vragen bij de gemeente. Ook moet je alle bestaande contracten en abonnementen afsluiten in België. Vergeet niet om ook verschillende instanties en bevoegde diensten te informeren over je geplande verhuis. Zorg ervoor dat je ook de benodigde documenten regelt voor zowel jezelf als voor eventuele kinderen die meeverhuizen. Belangrijke documenten om mee te nemen en controleren:

  • De geldigheid van legitimatiebewijzen
  • Legaliseren van officiële documenten
  • Digitaliseer belangrijke documenten
  • Invoer of verkoop van de auto
  • Autopapieren controleren
  • Motorrijtuigenbelasting betalen of terugvorderen
  • Examenresultaten op papier
  • Verzamel alle benodigde documenten om het school- of kinderdagverblijf uit te schrijven.
  • Terugbetaling van schoolgeld

Het verhuizen naar Duitsland kan een uitdaging zijn, vooral als je niet bekend bent met de lokale wetten en regelgeving. Wij staan klaar om je te helpen bij het organiseren van je verhuizing, maak gebruik van het offerteformulier.

Aanvraag voor een verblijfsvergunning

Als je langer dan drie maanden in Duitsland wilt verblijven, is het noodzakelijk dat je eerst een verblijfsvergunning aanvraagt. EU-burgers (en IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland) moeten hiervoor alleen maar zich registreren bij de Einwohnermeldeamt. Voor niet-EU burgers raden we aan om eerst contact op te nemen met het dichtstbijzijnde immigratiekantoor (Ausländeramt). Neem alle benodigde documenten mee wanneer je deze afspraak boekt. Wees gewaarschuwd, er kunnen lange wachttijden zijn!

Formele regels en procedures in Duitsland

Na de verhuizing is het belangrijk om enkele zaken te regelen. Zorg ervoor dat je verblijfsvergunning geregeld is en denk ook na over zaken als internationaal erfrecht. Informeer bij een verzekeringsagent over het belastingsysteem, de autoverzekering en de autoregistratie. Ga naar de scholen om in te schrijven. Na verloop van tijd is het zelfs mogelijk om een Duitse nationaliteit aan te vragen, wat door meerdere landen geaccepteerd wordt.

Verhuizen met een verzekering

Als je internationaal gaat verhuizen, is het belangrijk dat je al je persoonlijke bezittingen goed verzekert. Controleer bij de verzekeringsmaatschappij of de verzekering voor je inboedel voldoende is. Het is beter dat je wat meer dekkingsgraad aanvraagt dan dat je later met schade te maken krijgt. Ook wanneer je een verhuisfirma inschakelt, moet je informeren naar hun verzekeringsvoorwaarden om zo zorgeloos te kunnen verhuizen.

Wat is de betekenis van de Duitse mentaliteit?

Als je naar Duitsland verhuist, kan het handig zijn om te weten dat de Duitsers over het algemeen formeeler zijn dan Belgen . Wees dus bescheiden en beleefd bij het maken van contact met de lokale bevolking. Verwacht niet direct een diepgaande band met je buurtgenoten. De Duitse cultuur is gebaseerd op een sterke gemeenschapsgevoel, dus als vreemdeling is het soms moeilijk om er volledig in op te gaan. Een tip is om zo snel mogelijk de taal te leren – hoewel zelfs dit jarenlang kan duren voordat je volledig wordt geaccepteerd door de gemeenschap.

Je huisdier meenemen naar Duitsland

Verhuizen met je huisdier is net zo belangrijk als het verhuizen van al je andere bezittingen. Het is daarom noodzakelijk om goed voorbereid te zijn en ervoor te zorgen dat je huisdier comfortabel tijdens de verhuizing kan reizen. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat je huisdier gezond en veilig is tijdens de verhuizing.

Als je van plan bent om samen met je huisdier te verhuizen, is het belangrijk dat je een paar dingen in gedachten houdt. Zorg ervoor dat je huisdier een EU-paspoort, vaccinaties en een chip heeft. Daarnaast kan het verstandig zijn de regels die gelden voor het land waar je naartoe gaat te checken. Verder is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een huisdier soms last kan krijgen van luchtziekte of reisziekte, dus probeer voordat je vertrekt wat licht verteerbare maaltijden te geven aan de dieren.