Een verhuizing naar Frankrijk: een spannende periode. Naast alle voorpret voor de verhuizing, moet je ook al gaan nadenken over enkele zaken. Bijvoorbeeld over het inlichten van instanties, regelen van financiën of gezondheidszorg. In het onderstaande artikel lees je hier dan ook alles over.

Verhuis je als particulier of met je bedrijf naar Frankrijk?

Als bedrijf verhuizen naar Frankrijk brengt andere uitdagingen met zich mee dan alleen maar het verplaatsen van je inboedel. Denk hierbij aan kostbare bedrijfsinventaris zoals een industriële keuken of zware bureaus die door extra mankracht verplaatst moeten worden inclusief extra opslagruimte. Omdat dit duurder is dan een particuliere verhuis, moet je rekening houden met deze kosten als je overweegt om als bedrijf naar het buitenland te verhuizen.

Welke instanties moeten ingelicht worden?

Verhuizen naar Frankrijk vanuit België vereist niet alleen een fysieke verplaatsing, maar ook de aanpassing aan andere wetten en regels. Gelukkig kunnen er al heel wat zaken geregeld worden voordat j fysiek verhuisd bent en kun je met minder zorgen aankomen op je bestemming. Daarnaast is het zo dat door de kleinere afstand je inboedel waarschijnlijk per vrachtwagen vervoerd kan worden, waardoor transportkosten lager liggen. Bekijk hieronder de belangrijkste punten die geregeld moeten worden, zowel vóór als na vertrek:

  • Schrijf je uit bij je huidige gemeente
  • Wees je bewust van welke fiscale verplichtingen er gelden voor jou in Frankrijk
  • Wanneer je van plan bent om naar Frankrijk te emigreren, informeer dan bij je zorgverzekering wat er voor jou verandert
  • Meld je aan bij de Belgische ambassade in Frankrijk om al je officiële documenten up-to-date te houden.
  • Als je in Frankrijk woont, kun je een nieuwe identiteitskaart aanvragen bij de Belgische ambassade.
  • Controleer voor vertrek hoeveel tijd je hebt voordat je auto moet worden ingeschreven. Zo weet je of er voldoende tijd is om alles af te handelen voordat je op reis gaat.

Het regelen van financiën en belastingen.

Als je in Frankrijk gaat wonen, moet je inkomstenbelasting betalen. Om dit te doen heeft de Franse regering een app ontwikkeld waarmee je gemakkelijk je belastingaangifte kunt invullen en andere zaken zoals adreswijzigingen kunt doorgeven. Het Franse belastingsysteem is progressief, wat betekent dat hoe hoger je inkomen is, hoe meer belasting je betaalt.

Daarnaast zijn er nog andere belastingvormen waarvoor je niet verplicht bent, maar die mogelijk van toepassing zijn op specifieke situaties. Als je niet zeker weet welke vormen van belasting op jou van toepassing zijn, kun je het beste advies vragen aan een specialist op het gebied van belasting en emigratie.

Hoe staat het met de gezondheidszorg?

Bij gezondheidszorg blijkt Frankrijk een uitstekende bestemming te zijn. Hoewel het niet verplicht is om een verzekering af te sluiten, hebben veel Fransen hier wél recht op. Er zijn twee manieren om aan gezondheidszorgverzekering te komen: via deze overheid of door lid te worden van een particuliere verzekeraar met betalen van maandelijkse pensioenpremies (ongeveer 5,5%). Gelukkig is dat laatste relatief goedkoop in vergelijking met andere Europese landen.

Verhuizen met kinderen

Als je besluit om te verhuizen met kinderen, heb je veel extra dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je alle dingen zoals schoolplaatsing, de omgeving en het opnemen van nieuwe sociale connecties zo vroeg mogelijk regelt, zodat je kinderen zich zo snel mogelijk thuis voelen.

Om met een nieuw begin te starten in Frankrijk, is het voor jou als volwassene maar ook voor je kinderen erg belangrijk om de taal goed onder de knie te krijgen. Daarom is het handig dat er meerdere niveaus bestaan binnen een leeftijdscategorie om zo de taalbarrière te verminderen. Je kind kan dus altijd instromen op hun nieuwe school in de klas van hun leeftijd. Soms zijn er zelf speciale instroomklassen voor buitenlandse kinderen waar extra Frans gesproken wordt om ze sneller de taal aan te leren. Vergeet dan ook niet tijdig je kind in te schrijven op school, anders riskeren ze een studieachterstand ten opzichte van hun leeftijdgenootjes.

Werken in Frankrijk

Het werken in Frankrijk is een avontuur vol verrassingen. Of je nu op zoek bent naar een stage of een carrière in Frankrijk, er zijn veel mogelijkheden om je droom te verwezenlijken. Kies uit verschillende bedrijven en sectoren, ontdek de Franse cultuur en ga op zoek naar nieuwe taken en ervaringen.

Je hebt geen werkvergunning nodig om in Frankrijk aan het werk te gaan, omdat Frankrijk als lid van de EU aansluiting biedt op het vrije verkeer van werknemers. Als je een goed woordje Frans kunt spreken, kun je gemakkelijk solliciteren naar een baan, of als je al een baan hebt gevonden, kun je beginnen met het avontuur in Frankrijk.

Verhuizen met huisdieren

Als je van plan bent om je huisdier mee te nemen als in Frankrijk gaat wonen, moet je er rekening mee houden dat er regels zijn waaraan je je moet houden. Honden en katten moeten minimaal 3 maanden en 21 dagen oud zijn voor de verhuizing, ingeënt tegen hondsdolheid en beschikken over een EU-dierenpaspoort met chip of tatoeage. Speciale regels gelden voor bepaalde hondenrassen zoals Staffordshire terriër of pitbull. Deze waakhonden of aanvalshonden mogen het land niet in, tenzij ze stamboompapieren hebben, verzekerd zijn en altijd aangelijnd en gemuilkorfd worden in publieke ruimtes.

Een pensioen in Frankrijk vieren

Wanneer je klaar bent met werken en op zoek bent naar avontuur, dan is Frankrijk de perfecte plek om te gaan genieten van je pensioen. Ongeacht waar je het pensioen heeft opgebouwd, België betaalt maandelijks het pensioen uit als het land binnen de Europese Unie ligt. Het enige wat je hoeft te doen, is eenmaal per jaar een soort ‘levensbewijs’ invullen. Ook is het belangrijk dat je je meldt bij de lokale belastingdienst in Frankrijk voor vrijstelling van bedrijfsvoorheffing en belasting. Als gepensioneerde heb je altijd recht op geneeskundige zorg en hospitalisatieverzekering binnen landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie.