Een woningontruiming is een ingrijpende gebeurtenis. In tegenstelling tot een verhuizing, is het vaak niet iets waar je zelf voor gekozen hebt. Een woningontruiming komt in verschillende situaties voor. Hoe dat precies zit en wat een woningontruiming inhoudt lees je in dit artikel!

Wat is een woningontruiming?

Een woningontruiming is niets anders dan het leeghalen van een woning.

Dit is bijvoorbeeld nodig in de volgende situaties:

  • Je gaat zelf verhuizen naar het buitenland, maar kunt niet je gehele inboedel meenemen.
  • Er is een familielid overleden, de woning moet worden leeggehaald en bezemschoon worden opgeleverd. Bij bijvoorbeeld een zorgkamer kan het zijn dat de woning met spoed moet worden ontruimd.
  • Verhuur jij je woning? Dan komt het helaas wel eens voor dat de huurders met de noorderzon vertrekken en de woning zo achterlaten. Ook komt het voor dat de huurders een betalingsachterstand hebben, en daardoor de woning worden uitgezet.
  • Er is sprake van een bijzondere situatie bij familie, bekende of eventuele verhuurders. Denk hierbij aan extreme vervuiling, hoarding of een hennepplantage.
  • Niet alleen woningen worden ontruimd, ook bedrijfsontruimingen komen voor. Bijvoorbeeld bij verhuizingen, fusies of een faillissement.

Er zijn verschillende soorten ontruimingen, want niet alleen woningen worden ontruimd. Ook bedrijfspanden en tuinen bijvoorbeeld. Tijdens een woningontruiming wordt de gehele inboedel opgeruimd. Je kunt zelf een deel hiervan houden wanneer je dat wilt.

Wanneer je een ontruimingsbedrijf inschakelt, heb je keuze uit de volgende opties:

  • Inboedel opkopen: waardevolle inboedel wordt door het ontruimingsbedrijf opgekocht. De opbrengst wordt in mindering gebracht op de totaalprijs.
  • Inboedel afvoeren: je kunt er voor kiezen om de inboedel te laten afvoeren naar de vuilstort.
  • Inboedel opslag: weet je nog niet wat je wilt met de inboedel? Laat het dan tijdelijk opslaan door het ontruimingsbedrijf.

Na het leeghalen van de woning, wordt de woning bezemschoon opgeleverd.

Wat kost een woningontruiming?

De prijs van een woningontruiming hangt af van de grootte van de woning, de omvang van de inboedel, het tarief van het ontruimingsbedrijf en de eventuele extra diensten. Ontruimingsbedrijven doen namelijk veel meer dan alleen het opruimen van de inboedel.

Gemiddeld kost een woningontruiming tussen de €200,- (voor een garage, berging of opslagruimte) en €2.500,- (voor een grote woning met meer dan 3 slaapkamers).

Benieuwd naar meer prijsinformatie? Je leest het op de pagina: Wat kost een woningontruiming?

Voordelen ontruimingbedrijf inschakelen

Afhankelijk van de situatie is een woningontruiming een ingrijpende gebeurtenis waar veel bij komt kijken. Veel mensen kiezen er daarom voor om een ontruimingsbedrijf in te schakelen. Een ontruimingsbedrijf brengt veel voordelen met zicht mee: je hoeft je geen zorgen meer te maken om de ontruiming, dit wordt van A-Z geregeld.

Een ontruimingsbedrijf bespaart je veel tijd en energie. Doordat je zelf bepaald welke werkzaamheden je uitbesteed, behoudt je ten alle tijde zelf de controle over wat er gebeurd. Je hoeft je nergens zorgen over te maken.

Het ontruimingsbedrijf beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om de woningontruiming zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Dankzij hun ervaring, werken de ontruimers zorgvuldig en respectvol.

Diensten van een ontruimingsbedrijf

Een ontruimingsbedrijf doet veel meer dan alleen het leeghalen van de woning. Afhankelijk van je eigen wensen en eisen kun je ook schoonmaak- en herstelwerkzaamheden uitbesteden aan het ontruimingsbedrijf.

Wist je dat je zelfs de oplevering van de woning kan uitbesteden aan het ontruimingsbedrijf? Alles over de werkwijze en de extra diensten lees je op deze pagina.